Лікувальне харчування - науково обґрунтована та організована система харчування, що включає диференційоване застосування з лікувальною метою певних харчових продуктів, а також їх поєднань та видів кулінарної обробки. Страви дієтичного харчування є досконало продуманими і мають неоціненний вплив на наше самопочуття. Важливу роль відіграє і дієтичне харчування дітей, і правильний раціон дорослих.

Правильна організація дієтичного харчування допоможе врегулювати обмін речовин в організмі і тим самим активно вплинути на перебіг хвороби. При призначенні дієтичного харчування вихідним пунктом є раціонально побудований режим харчування здорової людини, який змінюється якісно і кількісно відповідно до захворювання органу або цілої системи органів.

Принципи лікувального харчування передбачають:

  • повне забезпечення організму хворого жирами, вуглеводами, білками;
  • забезпечення такими необхідними елементами, як: амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікроелементи в різних співвідношеннях;
  • відповідність хімічної структури харчових продуктів функціональному стану ферментних систем організму хворого;
  • введення або, навпаки, виключення будь-яких специфічних факторів харчування для того, щоб вберегти пошкоджені хворобою ферментні системи організму хворого;
  • адаптація кулінарної обробки їжі і кількості прийому страв до особливостей порушення функції системи травлення;
  • послідовний перехід від щадних раціонів харчування до більш розширених;
  • поєднання в необхідних випадках різних способів введення їжі (поживних речовин).

Дієтичне лікувальне харчування назначається пацієнтам при наявності медичних показань лікарем організації охорони здоров'я. У нашій країні розроблені 15 основних дієт, які іноді називають столами лікувального харчування. Деякі з дієт мають свої підвиди, які позначаються літерами. Дієтичне харчування застосовується як в стаціонарах (лікарнях), так і в санаторіях. В рамках однієї дієти є варіанти. Призначається конкретна дієта з врахуванням характеру захворювання, показань і протипоказань, особливостей перебігу захворювання, наявності супутніх захворювань, кулінарних вподобань хворого, а також національних традицій. Найпоширенішими дієтами є № 1, 2, 5, 7, 8, 9, 10, 15.

Опис кожної стандартної дієти включає:

  • загальну характеристику хімічного складу і продуктового набору;
  • мету призначення;
  • основні показання до призначення;
  • хімічний склад і енергетичну цінність;
  • основні способи приготування;
  • режим харчування.

Лікувально-профілактичне і дієтичне харчування - це спеціально підібрані раціони харчування, спрямовані на попередження порушень в організмі, обумовлених впливом шкідливих професійних факторів.

Окрім особливостей існують також і правила дієтичного харчування:

1. Дія кожної дієти повинна бути направлена на покращення обміну речовин.
2. Важливу роль відіграє дотримання режиму харчування.
3. Збагачення раціону різноманітними продуктами.
4. Індивідуальне харчування: тобто підбір дієти відповідно до особливостей стану окремого пацієнта.
5. Врахування особливостей конкретних продуктів харчування.
6. Правильна кулінарна обробка продуктів.
7. Врахування супутніх захворювань.

Дієтичне харчування – обов’язкова умова при лікуванні у Трускавці.

Якщо Ви плануєте відвідати курорт Трускавець з метою оздоровлення та лікування того чи іншого типу захворювання, то будьте готові, що Вам обов’язково буде призначене спеціальне лікувальне харчування. Адже кожен лікар знає, що дотримання дієти напряму впливає на перебіг лікування.

Особливості дієтичного харчування відвідувачів санаторіїв «Алмаз» та «Кристал».

Порядок призначення дієтхарчування і система його забезпечення в санаторіях також має деякі особливості. При надходженні хворих відповідну дієту призначає черговий лікар, про що роблять відмітку в історії хвороби з одночасним оформленням замовлення на харчування, який передають до їдальні.

В харчуванні санаторіїв представлені всі види дієт, які поділені на 3 раціони для пацієнтів з наступними типами захворювань:

1. Кишково-шлункового тракту.
2. Жовче-вивідних шляхів
3. Для діабетиків.

Для мешканців санаторіїв «Кристал» та «Алмаз» харчування надається у їдальнях дієтичного харчування. Де забезпечується харчування відповідно до профілю лікування з врахуванням норм для санаторно-курортного лікування дорослих та дітей. Якщо Вас цікавлять путівки у санаторії, рекомендуємо звернутись до менеджерів ТОВ «Українська готельна група». Ми допоможемо організувати Ваше лікування та підібрати ідеальне розміщення в санаторії. Ціна лікування та проживання у «Кристалі» та «Алмазі» є абсолютно доступною. До нас звертаються як окремі клієнти так і ті, хто вирішив відвідати Трускавець усією сім’єю.